Copiii si credinta, Curiozitati

Thanksgiving Day – o sărbătoare a familiei

Azi, în Statele Unite ale Americii este o zi specială. Fiecare american, fie că locuiește pe tărâm american, fie că e undeva în altă parte a lumii, se pregătește să sărbătorească Thanksgiving Day – Ziua recunoștinței, o sărbătoare bine înrădăcinată în spiritul americanului.

În acest interviu inedit, pregătit de editura One Way, o avem cu noi pe Debby Ursu, venită din Statele Unite ale Americii în urmă cu 30 de ani. Ea ne poartă prin această sărbătoare, de la începuturi și până în zilele noastre, răspunzând unor întrebări interesante despre aplicabilitatea acestei sărbători chiar și la români

Puțină istorie

Istoria ne spune că Puritanii din Olanda au ajuns în Lumea Nouă, iar întreg procesul de stabilire în Noul Ținut nu a fost unul ușor. Așa că, după ce au trecut de prima iarnă și, după ce au reușit să aibă prima recoltă, cei care au mai rămas în viață la sosirea lor în Lumea Nouă, au declarat o sărbătoare de trei zile prin care să-și exprime recunoștința față de Dumnezeu pentru că au ajuns până în acel punct al vieții lor.

De-a lungul vremii, în Statele Unite ale Americii au luat ființă diferite sărbători, care încet-încet au fost preluate și de alte culturi și țări. Halloween-ul, de exemplu, este o sărbătoare care, din păcate, își face simțită prezența tot mai mult și printre români. Cât de ușor preluăm lucrurile mai puțin bune, în loc să preluăm o sărbătoare bună pentru suflet, cum este cea a Thanksgiving Day.

Thanksgiving Day… de România?

În România, în bisericile evanghelice avem o variantă asemănătoare cu cea a Thanksgiving Day, cunoscută sub diferite denumiri: Sărbătoarea Mulțumirii, Ziua Roadelor, Ziua Recoltei. Dar dincolo de celebrarea care are loc în bisericile evanghelice, prea puțin se sărbătorește și în familia creștin-evanghelică.

Debby ne spune că această sărbăbătoare este o sărbătoare a familiei. Și pentru că Thanksgiving Day este o sărbătoare a familiei, ce frumos ar fi ca fiecare familie românească să aibă o zi în care să-și numere binecuvântările și să-și exprime recunoștința față de Dumnezeu pentru multele binecuvântări pe care Dumnezeu le revarsă.

Bine este să se aducă mulțumiri Domnului, să se cânte spre lauda Numelui Tău, Preaînalte! (Psalmul 92:1, NTR)

Îți voi mulțumi, Doamne, din toată inima mea, voi vesti toate minunile Tale. (Psalmul 9:1, NTR)

Thanksgiving Day în familie

Cât de frumos ar fi să stăm în familie și să povestim cu copiii noștri și noi între noi despre minunile pe care Dumnezeu le-a făcut în viața noastră și în familia noastră, lucru care să-i aducă pe copii mai aproape de ceea ce înseamnă Dumnezeu în viața unui creștin, să-i ajute pe copii să-L cunoască pe Dumnezeu ca Dumnezeu personal, implicat în fiecare clipă a vieții noastre. Copiii au nevoie să vadă și să audă în mod practic despre implicarea lui Dumnezeu în viața omului, iar noi, în familie, suntem cele mai bune exemple.

Să nu ratăm momente prețioase în care putem crește în credința în Dumnezeu și în unitatea în familie!

Urmărește mai jos interviul complet!