Ne gandim, poate de multe ori, „unde ar trebui sa ma rog cu copilul meu?” sau „unde sa facem rugaciunea sau lectia biblica, astfel incat sa fie inspirational”? Fiecare loc are modul sau aparte de a invita copiii sa mediteze, sa reflecteze si sa-si imagineze. Conceptul „Dumnezeu este aici” trebuie intiparit în mintea copiilor, in mod intentionat, in același timp cu conceptul „El este oriunde”.
Spatiile caselor noastre pot deveni sacre nu prin cate picturi murale atarnam pe pereti, ci prin ce fel de carti vede copilul nostru in biblioteca, ce fel de muzica predomina in surdina in casa si mai ales ce cuvinte au in jurul lor.
Ceea ce poate aduce un deserviciu procesului spiritual, fata de copiii din viata noastra, fie ca sunt ai nostri, fie ca sunt cei de la biserica sau organizatie, este lipsa noastra de intentionalitate in a comunica adevarurile Scripturii prin toate caile posibile (vizual, verbal, artistic etc.) pe care le avem la indemana. De cele mai multe ori intiparirea unor tipare de gandire nu intervine prin multe cuvinte folosite, ci prin simbolistica si stilul de viata trait. Aceste simboluri pot fi presarate peste tot in spatiul pe care casa sau clasa noastra il ocupa.
Imaginația și creativitatea joacă un rol vital în acest proces. Isus foloseste in vorbirea Sa elemente ce ii forteaza pe oameni sa fie creativi, sa-si imagineze, de exemplu intrebarea „Ce înseamna Imparatia cerururilor?” sau „Cine este aproapele meu?” Isus lansează o profunda invitatie la meditatie, introspectie si analiza. Uneori simplele intrebari pot duce la descoperirea unor intrebari de maxima profunzime si cercetare. Tu ii spui copilului tau despre viata si moarte? Dar despre lucrurile ascunse ale inimii? Dar despre taina mantuirii?
Pe noi ca adulti ceea ce ar trebui sa ne preocupe constant este intelegerea faptului ca spiritualitatea inseamna mai mult proces decat produs. Da, cu totii ne dorim ca cei din jurul nostru sa fredoneze cu inima plina de bucurie cantece de inchinare, sa rosteasca versete sau principii scripturale pe de rost, dar de cele mai multe ori suntem asa de neputinciosi in a lucra constant astfel incat acest proces de spiritualitate autentica sa fie intentionat livrat catre copiii nostri. Asadar, uita-te in jur, si cand simti ca nu ai cuvinte, apeleaza la arta, simboluri si lucruri din spatiul tau care comunica sacralitate si il ajuta pe copil sa se conecteze cu Dumnezeu.
Asadar, priveste atent in jur si vezi care sunt lucrurile din camera, casa sau clasa ta care te ajuta sa comunice sacrul, adica ideea de Dumnezeu, catre copiii, adolescentii sau tinerii din jurul tau.