Curiozitati

Ce mai fac adolescentii

De cele mai multe ori, din randurile care descriu viata adolescentilor tasnesc mai degraba clisee livrate de stirile de senzatie ale ziarelor sau de studiile de psihologie: o generatie cu zvacuri de independenta, vesnic nepregatita pentru bacalaureatul care vine prea repede, dependenta de gadget-uri si de visuri colorate de Internet, mereu in goana dupa senzational si nonconformism, dar, adesea, mai bine informati si mai siguri pe ei decat generatiile mai vechi. Multora dintre cei care comenteaza viata tinerei generatii le lipseste contactul direct cu ea, o privire neintermediata, din interior. Ii pot ajuta forumurile in care adolescentii dialogheaza nestingheriti despre cite in luna si in stele.

Am descoperit de curand un astfel de site, tpu.ro, pe care membrii sai posteaza intrebari, din cele mai diverse domenii (educatie, sanatate, mediu inconjurator, reparatii, cosmetica, iubire, sport etc.) si primesc raspunsuri. Unele mai bune, altele mai aproximative, dupa varsta si experienta respondentilor. Tipurile de intrebari adresate comunitatii reliefeaza, dupa cum spuneam, un alt fel de portret: un adolescent candid, induiosator, nesigur pe viitor, dar mai ales singur, pierdut intr-o mare de chipuri necunoscute, gata sa isi lanseze in spatiul virtual cele mai intime si mai dramatice probleme.

Cateva dileme (cu ortografia si punctuatia autorilor)

E posibil ca din cauza ca, cind eram mic pina in 12 ani luam bataie zilnic la scoala, din cauza asta sint eu asa pus pe bataie? serios vorbesc, pe fiecare zi luam bataie si nu faceam nimic rau! iar dupa de la 12 ani m-am apucat de batai si se mai iau citiva, citeodata de mine dar ii rezolv daca e ceva!

Te rog ajuta-ma!  Deci. Am 13 ani, 1, 72M inaltime si 56KG. Sint natural slab. Vreau 4-6 pack si muschi la picioare, miini. Imi poti spune ce sa fac pe saptamina si cind sa fac pauza? Stiu ca patratelele se fac in bucatarie, prin alimentatie. Dar daca eu sint slab trebuie sa maresc masa musculara. Spune-mi ce exercitii sa fac, (de cite ori, cite serii) si cite zile pe saptamina. Te rog frumos sa ma ajuti.

La 6-7 ani mama si cu mine ne-am mutat la bunicul. Aici a inceput totul, ma agresa verbal, la virsta aia nu asa de rau. Timpul a trecut acum am 14 ani. A devenit tot mai serios. E dement si e obsedat rau de tot de mine. Mereu zi de zi ma injura. Cum ma trezesc si pina si la masa mereu. Striga la mine, urla, iar eu innebunesc si strig si eu la el. Si tot asa, jur ca incerc sa nu-l bag in seama dar nu pot. Iti distruge toti nervii. Am inceput sa fiu agitat tremur si sint violent fizic cu cei din jurul meu doar din cauza lui. Cred ca imi pierd mintile. Va dati seama la 14 ani ce viata am. Mi-as dori sa stau pe strada decit cu el. Ce pot face? Mama nu ma asculta. Zi de zi striga, ma injura, ma ameninta ca ma loveste. Eu nu pot lovi un om in virsta. Ce sa fac? Imi pierd mintile! Help!

Ce sa mai vorbesc cu prietena mea? Deci e de parca am ramas fara absolut nici un subiect, nici eu si nici ea nu stim despre ce sa vorbim. Vreo idee?

Buna ziua, TPU. va scriu aceasta intrebare din cauza unei nelamuriri de proportii cosmice. Astazi, mama mea a venit la mine si a spus: «Iti faci curat in camera, de nu… nu mai primesti mincare de la mine». ce credeti? este corect ca un parinte sa ameninte asa (de altele nici nu mai vorbesc). am nevoie de raspunsuri ample si satisfacatoare. vreau sa-i arat mamei, poate intelege ceva.

Hei TPU, am o intrebare, dar inainte vreau sa cititi tot. Eu am avut probleme cu scoala, nu am fost cuminte, faceam prostii si faceam si acasa, imi suparam mereu parintii. Acum vreau sa ii fac fericiti sa uite si sa nu ii mai supar. Cum pot sa ii fac fericiti sau sa uite?

Citind postarile de mai sus, ma gindesc daca nu cumva generatia noastra, adulta, este grabita sa observe mai curind ce ne desparte de ei decit ce ne apropie: dar daca e sa fim sinceri, intrebarile lor au fost si intrebarile noastre, chiar daca limbajul si mediul in care sint lansate difera.

Articol preluat de pe dilemaveche.ro.

Pe acest subiect editura One Way va recomanda…

Ghidul adolescentului pentru retele sociale.

Mai multe detalii despre aceasta carte gasesti AICI.

Supravietuind adolescentei

Mai multe detalii despre aceasta carte gasesti AICI.